Srijeda, 20. Sep 2017. 07:36
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Lejla Bašalić, dnevnik mame koja se nakon porodiljskog vraća na posao

Autor: Fatima Šehović
Juli 17, 2017

Nakon rođenja djeteta u životu supružnika dešavaju se znatne promjene. Nastaje velika odgovornost, obaveza i donošenje životnih odluka. A onda slijedi i povratak na posao. Zajednički zadatak svih mama koje se vraćaju na posao, bez obzira da li se tome raduju ili ne, jeste da pripreme sebe i svoju bebu za promjenu. Dobra organizacija u kući će predstavljati veliko olakšanje. O svom povratku na posao i organizaciji vremena s bebom, za magazin „Azra“ govori mama Lejla.

Lejla Bašalić, medicinska sestra u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, majka je 12- mjesečne djevojčice Ejle. Na posao se prvi put nakon porođaja vratila u septembru prošle godine, kada su bebi bila četiri mjeseca. Teško je bilo prvi put se odvojiti od bebe na nekoliko sati. Ali, Lejla je imala sreću da je od svog supruga Anela imala veliku podršku i ispomoć u obavezama oko bebe.

 Izlazak iz kuće

– Bilo mi je veoma teško, naročito jer sam je dojila. Osjećala sam se užasno, bezosjećajno, jer se nikada prije nisam odvajala od nje duže od pola sata. Imam osjećaj da sam tokom radnog vremena zvala kući svakih pola sata da vidim šta radi, da li je jela i spavala. Stalno su mi slali njene slike da vidim šta radi – kaže 28-godišnja mama Lejla.

S obzirom na to da njeno radno vrijeme nije uvijek isto, svaki dan je drugačiji. S kćerkom provodi najviše slobodnog vremena, u zavisnosti od smjene koju obavlja.

– Kada dođem s posla, prvo se istuširam, jer znam da, kada me vidi, nema odvajanja dok ponovo ne odem na posao. Nema ljepšeg osjećaja od onog kada dođete kući s posla i vidite koliko vas je dijete poželjelo. Čim me ugleda na vratima, počinje vriska, odmah je moram uzeti i tako počinje naš tretman maženja i ljubljenja – kaže Lejla.

lejla i beba5

Kada radi dnevnu smjenu, na posao odlazi u sedam sati. Ali, i tada mora pronaći način kako da se iskrade iz kuće, jer je malena Ejla već budna.

– Moj izlazak iz kuće zavisi od njenog raspoloženja. Nekad uz igru ganjanja, traženja, nekad je neko drugi zabavi da bih se ja iskrala, a nekad i uz plač izađem, tada mi bude najteže. Dođe mi da i ja zaplačem. Izađem s nekim teretom na srcu i poslije nekoliko trenutaka moram ih nazvati da vidim je li se smirila – kaže Lejla.

Pitanje na koje često mnoge mame koje se prvi put odvajaju od svoje bebe nemaju odgovor, jeste kako je zabaviti, kako izbjeći plač i izaći iz kuće bez velike tuge.

– Sve zavisi od toga šta koje dijete voli. Možda je rješenje zabaviti dijete nečim ili da mu onaj koji ostaje s njim skrene pažnju. Ne uspije to uvijek, ali… Znam da je svakoj majci teško ostaviti dijete kada ide na posao, tako je i meni, ali barem znam da, kada radim, da joj neće ništa nedostajati. Moj savjet mamama je da, kada krenu na posao, to imaju na umu – kaže Lejla i dodaje kako fotografiju svoje kćerke Ejle uvijek nosi sa sobom, te da su njoj bile od velike pomoći, kad god bi pomislila na nju.

Na poslu ih čak ima nekoliko. Svaki pogled u fotografiju joj pruža dodatnu motivaciju. Kada stigne kući, slijedi tretman maženja, igranja i nadopunjavanja vremena koje nisu provele zajedno.

– Kada je riječ o igri, ona najviše voli da slaže lego kockice, da se igra s lopticama, plišanim životinjama i bebama. Gdje god da ide, sa sobom nosi neku igračku – kaže Ejla.

Veza mame i kćerke

Neopisiva je veza između mame i kćerke. To je neraskidiva i posebna veza. Prva riječ koju je izgovorila bila je upravo: „mama“.

– Imala je tada pet nepunih mjeseci. Tačno se sjećam tog trenutka. Moj suprug je pokušavao da je uspava. Bila je nervozna, plakala je i dva puta je izgovorila: „mama“. Od sreće sam i ja počela plakati – kaže Lejla, i dodaje kako ponekad pomisli da će se njeno odsustvo odraziti na kćerku.

– Znam koliko je važno da je mama uz svoje dijete, pogotovo na početku. Ponekad pomislim i pitam se da li će se odraziti to što nisam stalno s njom, ali znam da je u dobrim i sigurnim rukama. Trudim se svaki slobodan trenutak posvetiti njoj – govori Lejla.

Kada je došao trenutak da se vrati na posao, morala je izabrati osobe koje će čuvati njeno dijete dok je na poslu. A to niti jednoj mami nije lagan zadatak.

– Ejlu čuvaju nane i njen tata. To su osobe u koje imam najviše povjerenja. Znam da je nane nekad bolje paze nego ja, ipak je ona njihovo prvo unuče. Mislim da je važno razumijevanje supruga i oni trebaju uvijek biti podrška svojim suprugama u svemu. Kad je riječ o mom suprugu, imam veliku podršku u svemu što radim, tako je uvijek i bilo. Moja je sreća što radimo isti posao pa shvata težinu posla i to kada sam umorna. Pomaže mi u svemu i ništa mu nije teško uraditi za bebu, bilo da je dan ili noć. On sam ustaje i igra se s njom. Ona je njegova mala maza i oni kada se počnu igrati i praviti nestašluke, niko drugi za nju ne postoji u tom trenutku, pa čak ni ja – kaže Lejla.

 

Raspored aktivnosti

Kada Lejla ima drugačiju smjenu na poslu, bebin i njen raspored je drugačiji:

07:00 – Budimo se uz igru i maženje.

08:00 – Presvlačim je, nakon čega slijedi doručak.

09:00 – Igra se i dalje nastavlja. Slijedi ganjanje po kući, tačnije „ganjanje“, jer je učimo hodanju, ali ona svakako ne može mirovati na jednom mjestu duže od minute.

10:00 – Vrijeme je za hapu i užinu.

11:00 – Dolazi bebino spavanje koje rijetko kad traje duže od sat. To mi je izvrsna prilika da ja, dok ona spava, pripremim ručak i završim ostale kućne obaveze.

13:00 – Do 13 sati se probudi i ide sve ispočetka, presvlačenje i hranjenje.

14:00 – S obzirom na to da moja Ejla uživa biti vani, u tom periodu je izvedem. Bere cvijeće, igra se. Voli životinje i uživa u igri s djecom.

17:00 – Nakon naše duge šetnje i boravka vani, dođemo kući. Slijedi kupanje, hranjenje i spavanje. Tada je idealna prilika da i mama malo odmori.

18:00 – Pokušavam se spremiti za posao, a to spremanje beba nimalo ne olakšava.

19:00 – Odlazim na posao. Potrudim se da izađem da me beba ne vidi, jer odmah po mom izlasku počne plakati.

lejla i beba3

komentara