Srijeda, 20. Sep 2017. 07:28
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Vinarija Vukoje 1982: „Od vinograda do vrhunskih vina“.

Autor: Kenan Bešlija
Januar 7, 2017

Podrumi Vukoje 1982 su organizovali za novinare studijsko putovanje pod nazivom „Od vinograda do vrhunskih vina“. Na ovom veoma interesantnom putovanju, pripadnici „sedme sile“ baš kao i 50 000 vinskih hodočasnika ove godine, imali su priliku da se prošetaju vinogradima na dva lokaliteta, upoznaju sa kompletnim procesom izrade vrhunskih vina i uživaju u smještajnim kapacitetima Podruma Vukoje 1982 i da se uvjere zašto je Vinarija Vukoje proglašena najboljim BH brendom i razlozima kako je uticala na kompletnu turističku ponudu grada Trebinja i cijele Bosne i Hercegovine.

Specifična mikrolokacija „Carskih vinograda“ smještena na osunčanoj padini, neposredno uz ušće rijeka Trebišnjice i Sušice, omogućava sjajne uslove da u ovom kršu iznjedre najbolji plod mediteranskih kultura vinove loze, smokve i masline. To je ujedno i najstariji vinograd u našoj zemlji sa idealnim vremenskim uslovima koji omogućava nama vinarima da napravimo jedan vrhunski proizvod. Ovaj kamen je duša moje zemlje, a duša mog vina je upravo ova zemlja i upravo na ovom mjestu je počela naša vinska priča koja je postala najbolji brend naše zemlje. Naša zemlja je kamenita, kršna Hercegovina oko starog grada Trebinja. Naša vina govore njihovim drevnim glasom. Kada ih probate, gdje god da ste, ona će vas povesti u epske predjele visokih kamenitih brda i plodnih zelenih polja i čućete kako žubori brza, plaha i beskrajno plava rijeka Trebišnjica i kako se iznad Trebinja sudaraju vjetrovi koji huje sa Jadranskog mora i hercegovačkih planina. Ako im se i samo na čas prepustite, osjetićete u tim vjetrovima obilje mirisa vrijeska, pelina, mediteranskog bilja, meda i limuna. I suvi kamen i morsku so. Ako se tim vjetrovima prepunim mirisa prepustite do kraja, donijeće vas sigurno jednog dana i do našeg Trebinja i tu ćete konačno do kraja čuti i razumjeti njihovu priču. – izjavio je Radovan Vukoje vlasnik i direktor Vinarije Vukoje 1982

Novinari su tzv. „vinski krug“ započeli na Carskim vinogradima Ušće, u pratnji enologa G-dina Radovana Vukoja ušli u svijet proizvodnje vrhunske kapljice, obišavši sva četiri nivoa proizvodnje. U Vinskog Galeriji su u pratnji sommeliera zavirli u svijet eno-gastronomske magije koja ne ostavlja ravnodušnim veliki broj posjetitelja koji se svake godine znatno uvećava. „Vinski krug“ smo zatvorili u restoranu čija vrata su otvorena davne 1982. godine, gdje nas dočekuje trpeza prekrivena tradicionalnim delicijama hercegovačkog kraja, nakon čega u Vili Pargoli, uživamo u sobama nazvanim i uređenim po autentičnom hercegovačkom bilju. Vinarija Vukoje se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barrique” bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod zemlje. Proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva. Brendovi koje prozvodi Vinarija Vukoje su: Tradicionalna linija Hercegovačka žilavka i vranac, linija svježih vina Primavera, internacionalna linija Tribunia chardonnay&malvasia dubrovačka, cabernet sauvignon&merlot i rose, Vukoje 30. Linija rezervi, Selekcija i premium vina, bijela i crvena Selekcija, Carsko vino, Burgundac crni i bijeli. Tu je i najnovija linija Galerija kao omaž na restoran Vinska Galerija.

Promo

komentara