Srijeda, 18. Oct 2017. 15:06
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Stilisti savršene kose: KAD O GLAVI RADE NAJBOLJI

Autor: Samila Ivković
Januar 5, 2017

Stiliziranje kose je nevjerovatno intiman čin za koji je potrebna profesionalna osoba i velika količina povjerenja. A kada se pronađe ta prava osobu – ko još pita koliko košta ljepota? Lijepa kosa u svijetu poznatih ponekad je poželjnija i od samog botoksa, a frizeri često postaju slavni, koliko i njihovi klijenti. Vodeći se parolom “Tresses before dresses”, što bi u slobodnom prijevodu najjednostavnije značilo “kosa prije haljine”, žene širom svijeta pokazuju kako je pronaći osobu od povjerenja, koja još i majstorski obavlja svoj posao, gotovo jednako vrijedno kao pronaći samo suho zlato. Upravo iz tog razloga mnoge poznate ličnosti spremne su izdvojiti i do nekoliko hiljada dolara te mjesecima čekati kako bi dobile frizuru koja će savršeno pratiti liniju lica ili nijansu koja će savršeno istaknuti ten i boju očiju. Izdvojili smo najpoznatije svjetske stiliste kose, koji na svojim listama čekanja broje i po nekoliko stotina klijenata i važe za neke od najslavnijih i najskupljih frizura na svijetu.

Piše: Samila Ivković

Jen Atkin  – New York-Los Angeles-Dubai

Svoju karijeru počela je kao recepcionarka jednog frizerskog salona u Los Angelesu, a danas je svjetski popularna frizerka. Najpoznatija je po stiliziranju Kardashianki, a osim njih tu su i druge poznate ličnosti poput Jennifer Lopez, Madonne, Gwen Stefani, Emme Stone, Sofije Vergara, Jessice Alba, Cindy Crawford, Katy Perry i Christine Hendricks, te se za nju, bez imalo pretjerivanja, može reći da je trenutno najtraženija stilistica kose na svijetu. Poznata je i po tome da izvrsno funkcionira pod pritiskom, te jedinstvenoj sposobnosti da klasične stilove u kratkom periodu stapa s najvrućim trendovima, a postala je ‘must have’ stilist svake Sedmice mode u Parizu i New Yorku. Jen održava internetsku stranicu, gdje redovno daje savjete o ljepoti, a trenutno radi u tri salona na relaciji New York-Los Angeles-Dubai, te radi na filmskim i muzičkim setovima, reklamama, raznim kampanjama, crvenim tepisima i editorijalima uglednih publikacija kao što su “Vogue”, “Elle”, “In Style”, “Esquire”, “Nylon”, “Allure” i “W Mag”.

 

jen-atkins-ouai-0032

Josh Wood – COLOURIST TO THE STARS

Jedan je od najutjecajnijih i najcjenjenijih kolorista na svijetu, a ujedno nosi i titulu globalnog kreativnog direktora za Wella Professionals. Veliki je perfekcionist, profesionalac i prati ga nadimak “Colourist to the stars”. Sa samo 20 godina i 20 funti u džepu napustio je rodni Yorkshire i od tada je preko New Yorka, jugoistočne Azije i Japana mukotrpno gradio svoju impresivnu karijeru. Trenutno je vlasnik nekoliko salona u Londonu. Wood stoji iza klijentica poput Elle MacPherson, January Jones i australske džepne Venere, Kylie Minogue, a dotaknuo se i pokoje slavne muške glave poput Micka Jaggera i Davida Bowieja. Njegova klijentela nije izložena u velikim izlozima, već je skrivena daleko od očiju znatiželjnika, pa se korištenje njegovih usluga nerijetko preferira po kupaonicama različitih mogula i njihovih žena, za šta njemu nije problem potegnuti s jednog kraja svijeta na drugi u samo jednom danu. Tako njegova klijentela u biti ostaje pravi misterij.

josh-wood-headshot-conde-nast-traveller-6aug14-pr_1440x960

David Mallett  – LE SALON – PARIS

David je porijeklom iz Australije, kao mladić je u ruksak ubacio makaze i fen te se zaputio u pravcu Tokija, zatim Moskve, pa Milana i Londona. Doživio je i napravio apsolutno sve – od pranja kose supermodela u svojoj kadi, do oblikovanja glamuroznih frizura zvijezdama kojima je bilo mrsko ustati iz kreveta. Trenutno radi u šarmantnom pariskom salonu „Le Salon”, kojeg pohode slavni svjetski editori, dizajneri, te glumice poput Charlotte Gainsbourg i Eve Green. Njegova klijentela broji sve, od mesarove žene do najvećih zvijezda poput Natalie Portman, Diane Kruger, Marion Cotillard i Lee Seydoux. Frizer je kojeg je proslavio detalj poput feniranja “ispod” plastične maske, kako bi pre-party make-up zaštitio od preranog topljenja. Osim toga, tu je i posebno uređen interijer, a za svaki detalj se lično pobrinuo sam vlasnik, pa se čini kako se sa svakim dodanim detaljem povećavala i njegova lista čekanja.

 

maxresdefault

 

SVJETSKI, A NAŠI

U mnoštvu kvalitetnih bh. frizera odabrali smo tri najpoznatija: Ensar Dervišbegović, Ado Karišik i Elvir Bajrić. Ovi frizeri stilizirali su kosu brojnim poznatim osobama iz BiH, ali i Regiona i svijeta.

Ensar Dervišbegović
Radi s prestižnim modnim stilistima za licencirana izdanja magazina “Elle”. Bio je oficijelni frizer bh. Eurosonga: “Regina”, Dino Merlin, Maya Sar, Laka, a s naših područja mnoge javne ličnosti su njegovi klijenti. Ensar je stilizirao kosu i Hillary Clinton kada je posjetila BiH, 2012. godine. Mjesec ranije, pripadnici tajne službe došli su provjeriti Ensara, uz napomenu da će visokopozicionirana političarka doći iz SAD-a, te da će on biti zadužen za njenu frizuru.

Ado Karišik
Prepoznatljiv je po stiliziranju kose velikoj balkanskoj zvijezdi Lepoj Breni, a pored nje brojne su poznate osobe kojima je radio frizure, poput Hanke Paldum, Selme Bajrami, Severine, Danijele Martinović, Petra Graše, Dragane Mirković, Marije Šerifović i mnogih drugih.

Elvir Bajrić
Važi za jednog od najpoznatijih i najpriznatijih frizera u Regionu. Stičući znanje na brojnim stručnim edukacijama, nastupima na najznačajnijim sajmovima frizera, te radeći s nekim od najvećih imena iz struke, Elvir je postao sinonim uspjeha. Radio je s mnogim poznatim ličnostima poput Mladena Vojičića Tife, Armina Muzaferije, Šejle Kamerić, Zane Marijanović ,Senada Hadzifejzovića i mnogih drugih.

komentara