Nedjelja, 22. Oct 2017. 10:17
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Promjenom dnevne rutine vježbamo mozak i poboljšavamo mentalne sposobnosti

Autor: Redakcija
Oktobar 12, 2017

Ako vam svaki dan nalikuje prethodnom postoji mogućnost da ste upali u rutinu i da je vaš mozak za obavljanje svakodnevnih aktivnosti uključio opciju automatskog pilota. Kao što vježbamo tijelo i mijenjamo ritam i intenzitet aktivnosti kako bismo postigli bolje rezultate, isto načelo bismo trebali primijeniti i na naš mozak.

Ljudski mozak je najveći potrošač energije i rutinsko obavljanje kompleksnih aktivnosti štedi energiju. Sjetite se koliko vam je napora pri prvim pokušajima predstavljalo čitanje ili vožnja automobila. Nakon nekog vremena ove aktivnosti ste počeli obavljati nesvjesno pa se gotovo i ne sjećate kako ste se, na primjer, dovezli na posao. Pojednostavljenjem zadataka koje nosi rutina mozak štedi energiju, ali se istovremeno premalo stimulira.

U nastavku vam donosimo nekoliko vježbi za mozak kojima možete jednostavno i učinkovito aktivirati i poboljšati mentalne sposobnosti.

Iznenadite mozak novim izazovima

Svjesno izlaganje mozga novim i složenim aktivnostima drži nas budnim, prisutnim i svježim. Vježbanjem mozga razvijamo bolje pamćenje, brže reakcije, veću kreativnost, povećavamo  koncentraciju i podižemo raspoloženje.

Mijenjajte rutu kojom vozite

Ovo se, naravno, odnosi i na rute kojima hodate, vozite bicikl pa čak i na rute javnog prijevoza. Korištenjem različitih načina kretanja mijenjamo okruženje, vidimo drugačije slike, imamo drugačije reakcije i moramo iznova, s punom pažnjom, upotrijebiti svoj mozak. Jedna od tajni uspješnih ljudi je da svakodnevno mijenjaju načine kretanja od tačke A do tačke B.

Istovremeno koristite sva čula

Iako se možda ne čini tako, ovu vježbu je vrlo jednostavno izvesti. Sjednite i razgovarajte s prijateljima u toploj prostoriji, slušajte muziku u pozadini… Zaigrajte uz to omiljenu društvenu igru i napravili ste stimulirajuću vježbu za svoj mozak.

Izvor: Iva Bele

komentara