Srijeda, 18. Oct 2017. 15:11
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Pretty Woman Forum: 42 HILJADE ŽENA U HUMANOJ MISIJI

Autor: Samila Ivković
Juni 16, 2017

Nema dana kada neka od nas ne radi nešto. Nismo to samo mi, nego su žene i samostalno počele. Jedna gospođa je nedavno preuzela na sebe obavezu da se konstantno ona i njeni prijatelji brinu o jednoj porodici. S vremenom počnemo osjećati odgovornost prema ljudima kojima pomažemo. Kada znam da su pod kirijom, a da nemaju.To je taj teret koji nosimo. Nije to samo pomogneš jednom i zdravo. Trudimo se pokazati ljudima da smo tu, kada god im pomoć zatreba

Foto: Admir Kuburović i privatna arhiva

U posljednje dvije godine Facebook grupa „Pretty Woman Forum” okupila je žene iz svih dijelova naše države, Regiona, ali i ostatka svijeta. Umrežile su se, najprije zbog zabave, korisnih savjeta, informiranja i druženja, a vremenom je sve dobilo na težini, te je sada glavni cilj grupe da se pomogne onima na margini, bolesnim i nemoćnim. Ponekad je, moramo priznati, teško sastaviti i dvije žene koje će se razumjeti i složiti, ali Forum je dokazao suprotno. Žene, njih 42 hiljade, odlično se razumiju. Razumiju probleme, brige i teškoće drugih. Razumiju da će njihov zajednički doprinos pomoći nekome i promijeniti mu život nabolje, te na tome svakodnevno rade, pokazuju svoju solidarnost i ljudskost.

Najveći krivac za dobra djela i mnogobrojne humanitarne akcije, i osnivač grupe je Nina Grebo. Žena velikog srca, s punim gepekom kesa za podijeliti drugima, u borbi s dugim spiskovima donatora, zaokupljena sa svoje tri djevojčice, i u ruci kasa; spremna da je stavi na sto, gdje god da dođe. Put pod noge i u nove akcije. Nini, Maidi, ali i ostalim administratorima grupe i volonterima, rijetko je šta mrsko. Svoje obaveze, poslove i privatne stvari ponekad zapostavljaju, ali kažu nam, vrijedi.

– Bila sam humanitarni radnik, a poslije, zbog djece, više vezana za kuću, došla sam na ideju da bih mogla animirati sve žene koje kupuju putem Facebooka i popriličnu svotu novca troše tu, da doniraju nešto i u humanitarne svrhe. One su to željno dočekale i tako je sve počelo. Prvobitni cilj bio je da se žene, koje se bave ručnim radom ili nekom djelatnošću umreže, a onda svakako i pomogne nekome kome je to zaista potrebno – kaže Nina.

forum

Mnoge žene su kroz Forum poprilično razvile poslove, pa su se poslije i same osjećale dužnima da to vrate na neki način, te pomognu i doniraju nešto novca.

– Primjer je bračni par koji se bavi dubinskim čišćenjem. Preko foruma su razvili taj posao i onda su rekli da će od svake posjete nekom domu i čišćenja donirati po marku, pa da se taj iznos prebaci na račun nekome kome je najpotrebniji. Ljudi baš imaju osjećaja jedni za druge. Sami se nude da doniraju, odnesu hranu i ostale potrepštine drugima – kaže Maida Horozović, jedna od pet administratora grupe.

PET ŽENA

Nina Grebo, Maida Horozović, Nejra Šogolj, Sabina Merdić i Mirela Lukčin upravljaju Forumom, vode akcije i odlučuju o tome gdje će utrošiti sredstva. Trude se da u grupi nemaju lažnih profila i da budu ozbiljne, a zbog velikih suma koje skupe, insistiraju na transparentnosti. Pronašle su odličan način da izvuku maksimum od Facebooka i iskoriste ga na najbolji, najhumaniji način.

– Nas pet smo totalno različite, a razvile smo divna prijateljstva. To je jedna od prednosti ovog foruma, možda i najveća. Našle smo se tako što nam ego ne igra nikakvu ulogu. Svi to radimo iz dobre volje i na volonterskoj bazi. Ko će objaviti nešto, apsolutno je nebitno. Glavni interes je osoba kojoj se treba pomoći. Osima nas, tu su i ostale članice, koje uvijek mogu pokrenuti i neku samostalnu akciju – kaže Nina.

– Zbog vlastitih obaveza nekad se manje intenzivno bavimo akcijama, a taman kad kažemo da ćemo malo usporiti, već smo u nekoj akciji. Samo Nina napiše poruku: „Hej žene, hoćemo li”, pa u svim tim obavezama i tom nemanju vremena nađemo vremena. Neko seli, neko ima ispit, pa posao.. i opet se uspije. Nije mala stvar kada ti neko vjeruje. Povjeri ti svoje posljednje novce. Jedna žena je, nedavno, došla sa svojim, bolesnim djetetom u kolicima, izvadila posljednjih 50 KM iz novčanika i dala ih meni, da rasporedim kome je potrebno. Odvaja od svojih usta da pomogne nekom drugom. Ko zna zaraditi marku, zna je s apetitom i halaliti – priča Maida.

forum zene1 forum zene

Žene su svakodnevno aktivne i konstantno rade, a ako se pojavi nekoliko gorućih situacija, a nemaju dovoljno sredstava, vrijedne žene obavezno organiziraju kafu s članicama, obavezno na sto stave kasicu, i na toj kafi uglavnom skupe nekoliko stotina maraka.

– Nema dana kada neka od nas ne radi nešto. Nismo to samo mi, nego su žene i samostalno počele. Jedna gospođa je nedavno preuzela na sebe obavezu da se konstantno ona i njeni prijatelji brinu o jednoj porodici. S vremenom počnemo osjećati odgovornost prema ljudima kojima pomažemo. Kada znam da su pod kirijom, a da nemaju.To je taj teret koji nosimo. Nije to samo pomogneš jednom i zdravo. Trudimo se pokazati ljudima da smo tu, kada god im pomoć zatreba. Ako ne možemo pomoći mi, uvijek će se na forumu naći neka žena koja će moći. Kada je nešto zaista potrebno, čak i iz Amerike ili Australije se nađe neko ko će poslati, a nekada je ljudima dovoljna i lijepa riječ – kaže Nina.

HUMANITARNE AKCIJE

Osim svakodnevnih pojedinačnih posjeta, članice Foruma su skupljale donacije i za ustanove, kao što su: Psihijatrijska bolnica „Jagomir”, „Roditeljska kuća”, Zavod „Mjedenica”… Akcije koje su ove humane žene odradile su brojne, a Nina i Maida najponosnije su, kažu, na onu u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir. Prvobitno su se sa zaposlenima dogovorile da svim ženama koje su na intenzivnoj njezi osiguraju po jedan paket higijene, a akcija se kasnije proširila i na muškarce. Osim higijene, donijeli su im hranu, slatkiše i ostale potrepštine.

– Pacijenti u Jagomiru su stvarno na margini, gore postoje osobe koje niko, nikada, ne posjećuje. Njihova sreća je bila neizmjerna, tu smo došli kao djed mraz. Oduševljenje na licima bolesnih i zaboravljenih bilo je nešto najvrjednije – kaže Grebo.

forum5

– Djeci iz Zavoda „Mjedenica” nedavno je bila mala matura, pa su frizerke i šminkerke iz grupe išle kako bi ih sredile za taj, njima značajan dan – kaže Maida.

Osim Foruma tu su i drugi ogranci grupe; Pretty kreativci, Humanitarni bazar, ali i Prodaja/kupovina odjeće od koje je sve krenulo. Pretty kreativci osim razmjene i prodaje svojih radova, „zaduženi” su i za poklone djeci samohranih majki i teško situiranih porodica, koje ne mogu priuštiti rođendansko slavlje.

– Zamislite kada dijete koje ima osam godina prvi put za rođendan dobije tortu. Oduševljenje je uvijek tu. U planu je da osnujemo i udruženje, predale smo papire, ali nam se u suštini ne žuri. To će biti samo još jedna obaveza, ali svjesne smo i da će nam neke stvari olakšati. Svega sam se nagledala kroz udruženja, pa bi mi draže bilo bez toga, ali zbog umrežavanja žena, pa i udruženja, koristit će nam. Bit će to isto ovako, samo će nam tehnički olakšati – kaže nam osnivačica grupe Nina Grebo.

Prošle godine žene s Foruma odabrale su dvije samohrane majke koje su s djecom sedam dana boravile u Neumu. Donatorka, koja im je sve to obezbijedila, željela je biti anonimna. Ponekad administratorima zaista nije lako selektirati sve dobijanje odgovore.

– Administratorima je ponekad teško “ukrotiti” sve žene, potrebno je ponekad „vrisnuti”. Na pitanje koja je najbolja maskara dobije se 378 odgovora, a na pitanje da se pomogne samohranoj majci s dvoje djece, devet komentara. Nije baš nešto popularno biti human ovih dana. Postoji tip ljudi, koje jednostavno, za rukav da vučem ne mogu zainteresirati za to. Ali, zato ima jedan procenat žena koje će se uvijek odazvati. Iako bi moglo bolje, teško je reći bili šta. Jako je puno bolesne djece, pa možda žene pomažu i na nekoj drugoj strani mimo foruma. Ne očekujemo ništa zauzvrat i to je najbitnije. U sve to smo ušli sa srcem, tako i radimo – zaključuje Nina na kraju.

LUDOST IZ SRCA

S obzirom na to da se “kotrljamo” već dvije godine postalo je jasno da je ovo ludost iz srca. Kažem ludost, jer i meni se nekad u svijetu u kojem živimo čini kao čudno i ludo da jedna Ella po cijelu noć valja kiflice, opet se natovari i na vrata nosi hranu kome treba. Ili, Amela i Jasenko, ruke im se „oteglile” do poda, kažu, izvoli 55 KM za Mustafu i Zehru… Nekog tamo Mustafu koji prodaje džem za svoju bolesnu suprugu Zehru. Ili sve članice…, jer 5-6 admina i 10 volontera ništa ili vrlo malo bi mogli sami. U eri Instagrama, markiranog, nemarkiranog, foliranja…, čudno je više i imati neku dozu empatije, izgledaš naivan, lud i glup, ili se u svemu traže skriveni interesi i motivi. A nama valjda zaraza. Život je suhoparan i prazan, a pomoći nekom na nevjerovatan način obogaćuje osobu i njegov život, i daje mu novi smisao. Sad neko to vidi, neko ne vidi, tu ništa ne možemo. Mi smo se našli na tom polju i gurat ćemo dalje, ljudski – kaže Nina.

forum4

komentara