Srijeda, 20. Sep 2017. 07:46
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Predstavljena “Primadonna”, monografija o opernoj divi Gertrudi Munitić

Autor: Redakcija
Septembar 13, 2017

Knjiga “Primadonna”, monografija o opernoj divi Gertrudi Munitić, predstavljena je u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor i urednik Jasmin Bašić, jedan od promotora, ističe da ovo izdanje sadrži faktografije i druge elemente monografije, ali i da je on, koristeći radost prijateljstva s umjetnicom Munitić, shvatio da knjiga „donekle mora biti i roman“ o njenom životu.

Književnik Mile Stojić, također promotor, naglasio je neodvojivu povezanost karijere i životnog puta Gertrude Munitić sa Sarajevom , gdje je ona svojevremeno, na vrhuncu umjetnučke karijere, prihvatila angažman u Narodnom pozorištu.

“Bila je vladarica scene, čudesne ljepote, glasa i talenta, jedna od najprepoznatljivijih opernih zvijezda bivše Jugoslavije”, rekao je Stojić, ujedno recenzent Bašićeve knjige.

Na promociji se zvanicama obratila i umjetnica rekavši da je entuzijazam Jasmina Bašića i njegova ljubav prema profesiji, njenim interpretacijama i ulogama, dovela do ovog izdanja.

Gertruda Munitić, rođena u Omišu, također je naglasila njenu vezanost sa Sarajevom gdje je u ratnim godinama shvatila, kaže, da su ljubav i dobrota ono što nas sve spaja.

“Obični”, iskreni osmijeh, otapa srca, poručila je ova umjetnica.

Izvor: Fena

komentara