Srijeda, 18. Oct 2017. 15:09
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Mirka Federer: Od Rogera je napravila pobjednika

Autor: Samila Ivković
August 4, 2017

NIJEDNA ŽENA NE BI SE MOGLA NOSITI S TOLIKOM KOLIČINOM TENISA, ALI KAO BIVŠA TENISERKA RAZUMIJEM ŠTA MOJ SUPRUG PROLAZI. I ZATO SAM ZA NJEGA SPREMA UČINITI ŠTA GOD TREBA, A NA NJEMU JE SAMO DA POBJEĐUJE

Iako su mnogi teniski stručnjaci predviđali da će se teško vratiti u vrh ATP liste, Roger Federer je prije nekoliko dana, kada je osmi put osvojio Wimbledon, dokazao kako je ljubav najveći pokretač u životu, a da trud i disciplina mogu da donesu nezapamćene rezultate. Pobjedivši Marina Čilića, Roger je, kao i mnogo puta do sada, pustio suzu i pogledao prema tribini gdje se nalazila njegova supruga Miroslava, poznatija kao Mirka, s djecom. S bivšom teniserkom, čije je porijeklo iz Slovačke, treći igrač svijeta ima dva para blizanaca, sedmogodišnje kćerke Mylu Rose i Charlene Rivu, te trogodišnje sinove Lea i Lennarta.

PRVI POLJUBAC

Budući da je Roger veoma nježan i romantičan muškarac, porazi na terenu donosili su mu mnogo patnje i suza, a onda je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sydneyu upoznao ženu koja je potpuno promijenila njegov život i poglede na svijet. Kada je ugledao tadašnju teniserku Mirku Vavrinec, znao je, na prvi pogled, da je to žena pored koje želi dočekati starost. Uz ovu damu postao je pravi šampion i na terenu i svojim životnim poljima, ona je postala njegov glavni motiv za uspjeh.

mirka6

– Ne znam kako bih opisao trenutak kada smo se prvi put poljubili, kao i to kako sam se tada osjećao, ali probat ću ovako; da je pjesma „I am a woman in love“ otpjevana u muškom rodu, bila bi to moja biografija.

Supruga Mirka, koja vodi njegove finansije, bukira avionske karte, pronalazi hotele, bira rekete i odjeću, a uz sve to i vodi brigu o djeci, njegovo je najveće nadahnuće i najjače oružje bez kojeg, kako je izjavio, ne bi ostvario velike rezultate.

– Ne bih mogao bez Mirkine logistike. Ona mi dopušta da slijedim svoje snove, ali ako jednog dana kaže da više ne želi putovati i da joj je dosta svega, oprostit ću se od profesionalnog sporta – rekao je Federer, koji je tokom dvadesetogodišnje karijere osvojio 19 naslova, najviše u historiji muškog tenisa, te zaradio više od 107 miliona dolara.

Zbog povrede noge 2002. godine Mirka je prestala da se profesionalno bavi tenisom i sve svoje vrijeme posvetila je suprugu.

– Nijedna žena ne bi se mogla nositi s tolikom količinom tenisa, ali kao bivša teniserka razumijem šta moj suprug prolazi. I zato sam za njega sprema učiniti šta god treba, a na njemu je samo da pobjeđuje – kazala je Mirka, koju je nemoguće ne primijetiti na tribinama dok njen suprug igra, jer je jako glasna. U aprilu ove godine Mirka je na Miami Openu izviždala Australca Nicka Kyrgiosa, koji je tokom meča s Federerom od bijesa slomio reket. U loži je često smiruje hrvatski teniski as Ivan Ljubičić, koji Rogera trenira od decembra 2015., pa više ne viče nego nervozno stišće šake ili gricka nokte.

TEMPERAMENT

Temperament koji je pokazala gledajući supruga nije tipičan za podneblje iz kojeg dolazi. Rođena je u slovačkom gradu Bojnice, a do druge godine živjela je u obližnjoj Prievidzi, nakon čega je sa svojim roditeljima otišla živjeti u švicarski grad Kreuzlingen, gdje su otvorili zlataru. Iako je Mirka željela biti balerina, Martina Navratilova, češka teniserka, procijenila je da bi ona zbog krupne građe bila dobra teniserka, te ju je preporučila vrhunskom treneru Jiriju Granatu. Mirka je, uistinu, pokazala veliki talent, te je 1994. na švicarskom prvenstvu za juniore osvojila prvo mjesto.

mirka5

– Tenis je moj život, ali sa mnom nije lako raditi. Previše sam tvrdoglava. Tako sam ranih devedesetih uspjela nagovoriti trenera da učestvujemo na turniru u Hrvatskoj, gdje je još bjesnio rat.

Federera je upoznala 2000. na Olimpijadi u Sydneyu, gdje su oboje nastupali za Švicarsku. Dvije godine poslije Mirka, koja je tada bila 76. igračica svijeta, zauvijek je rekla zbogom tenisu, a razlog tome je bila povreda ahilove tetive, koju nije mogla zaliječiti ni nakon operacije. Po završetku profesionalne karijere, tokom koje je zaradila 260 hiljada dolara, pala je u depresiju.

– Osjećala sam se kao u crnoj rupi. Najteže mi je bilo osam mjeseci sjediti kod kuće i ne raditi ništa. Ne znam kako bih preživjela bez Rogera. On mi je bio najveća podrška i vratio je tenis u moj život. Njegove pobjede bile su i moje – kazala je Mirka, koja je s Federerom 2004. počela živjeti u švicarskom okrugu Oberwil-Lieli.

Vjenčali su se pet godina godina poslije, a na svadbu su pozvali samo najbližu rodbinu i prijatelje. Nakon dva mjeseca dobili su blizanke, a tri godine poslije toga i druge blizance, dva sina. Sada kada su djeca već porasla, porodica Federer slobodno vrijeme provodi u švicarskim Alpama, na Maldivima, u Dubaiju, na jahti na Azurnoj obali, a druže se i sa svjetskim jet-setom. Bliski su i s Pippom Middleton, kojoj su u maju ove godine bili i na vjenčanju u Engleskoj. Roger je sestru vojvotkinje od Cambridga upoznao još prije četiri godine, kada ga je intervjuirala kao gostujuća urednica „Vanity Faira“.

Ni u slobodno vrijeme Roger ne može bez tenisa, a tada ga najčešće igra sa suprugom.

mirka4

– Igramo otprilike pet puta godišnje, uglavnom kad smo na godišnjem odmoru. Mirka mi daje konstruktivne kritike oko tehnike, ali me i psihološki motivira – kazao je Federer.

Iako je Mirka najvjerniji fan svog supruga na teniskim mečevima, po mnogo čemu nije tipična žena sportiste. Ova majka četvero djece ne robuje modnim trendovima i najčešće se opredjeljuje za garderobu koja je udobna, te se njen stil može poistovjetiti sa stilom brojnih mama, iako joj muž zarađuje milione.

Ipak, kada je riječ o glamuroznim događajima, ona umije itekako da zablista, što je pokazala i na šampionskoj večeri, koja je organizirana u čast pobjede njenog supruga na Wimbledonu. Mirka je obukla dugu elegantnu haljinu, ali modni eksperti su joj zamjerili izbor nakita i torbe, jer, kako tvrde, plastična narukvica i mala srebrena tašnica ne idu uz haljini, niti su adekvatne za ovu priliku. Ipak, supruga najboljeg tenisera na svijetu se ne obazire previše za kritike i upravo zato je omiljena supruga sportista među damama širom svijeta.

LONDON, ENGLAND - JULY 16:  Mirka Federer (R) with her children Myla, Charlene, Leo and Lenny  attend day 13 of Wimbledon 2017 on July 16, 2017 in London, England.  (Photo by Karwai Tang/WireImage)

LONDON, ENGLAND – JULY 16: Mirka Federer (R) with her children Myla, Charlene, Leo and Lenny attend day 13 of Wimbledon 2017 on July 16, 2017 in London, England. (Photo by Karwai Tang/WireImage)

Slikovnice na Mirkinom slovačkom jeziku

  • Nisam mogao vjerovati da mi se to događa, ali s druge strane ništa neobično. I moja, dvije godine starija sestra Dijana ima blizance, dječaka i djevojčicu, a također i moja baka ima blizance. Međutim, mislim da to ima više veze s Mirkom nego sa mnom, možda treba pitati doktore – kazao je Roger šaljivo za “Daily Telegraph” kad je i drugi put dobio blizance. Iako još nije posjetio Mirkinu Slovačku, Mirka ne zaboravlja zemlju iz koje je došla, te je čak iz Slovačke angažirala dadilju, ne bi li njena djeca tako naučila njen maternji jezik. Djevojčice se često na tribinama mogu vidjeti kako čitaju slikovnice na slovačkom jeziku.

 

komentara