Nedjelja, 22. Oct 2017. 10:19
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Mandarine kao vitaminske bombe

Autor: Redakcija
Oktobar 11, 2017
Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pritom su jako ukusne. Naravno, riječ je o mandarinama, a evo i zašto ih svakodnevno treba konzumirati. Mandarina za vitku liniju
Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijom, a tu su i vitamini B grupe, kalcij, magnezij, cink, bakar i gvožđe.
Snižava loš holesterol
Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive sastojke koje značajno snižavaju ”loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.
Sprečava gojaznost
Naučnici sa Univerziteta Vestern Ontario otkrili su kako hranjiva supstanca skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.
Idealne za pripremu obroka
Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom. Može i na kožu
Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedjeljno ako imate masnu kožu i jednom nedjeljno ako imate suvu i normalnu kožu.
Popravlja raspoloženje
Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i nervoze. Ako imate loš dan i želite da se osjećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!
Teže mandarine su bolje
Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svijetla. Konzumirajte ih u roku od sedam dana od dana kupovine.
Izvor: Avaz.ba

komentara