Nedjelja, 22. Oct 2017. 10:12
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Jesen u našem organizmu: Nizak pritisak i promjene vremena

Autor: Redakcija
Oktobar 11, 2017
Poznato je da ljudi koji imaju nizak krvni pritisak teško podnose velike vrućine, nagla zahlađenja i oscilacije u temperaturi. Krvni sudovi se na visokim temperaturama šire, a to dovodi do toga da se simptomi hipotenzije, poput malaksalosti, vrtoglavice i manjka energije, dodatno pojačavaju. .
Čarobni lijek
Jedno je sigurno: za ovaj problem čarobnog lijeka nema, ali ima načina da se drži pod kontrolom. Kada temperatura napolju oscilira, kao sada, pritisak pada i zdravim osobama i onima kojima je visok. Kod naglih promjena vremena svima se, a naročito kardiovaskularnim bolesnicima, preporučuje da unose više tečnosti i da u dogovoru s ljekarom korigiraju terapiju. Većini bolesnika tada treba nešto manja doza lijekova za visok pritisak nego zimi. Kao prva pomoć u ovakvim situacijama savjetuje se promjena načina života, uzimanje dosta tečnosti, malo više soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbjegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku ljekara, i određena terapija. Jedan od mogućih uzroka hipotenzije jeste i neodgovarajuća ishrana – preskakanje doručka, brz način života, nedovoljan unos tečnosti. To treba promijeniti. Hranite se zdravo, unosite što više tečnosti, najbolje obične vode, i pokušajte dovoljno spavati.
Dilema zbog kafe
Kada je riječ o tečnosti, alkohol izbjegavajte, jer dodatno obara pritisak. Osobe s niskim krvnim pritiskom prema pravilu su kafopije, jer se bez kofeina jednostavno ne mogu razbuditi. Kafa brzo podiže krvni pritisak, ali se on brzo i vraća na raniju vrijednost. Međutim, ako se s kafom pretjera, pritisak se može još više spustiti. Kafa, dakle, nije dobar saveznik u regulaciji krvnog pritiska.
Izvor: Avaz.ba

komentara