Nedjelja, 22. Oct 2017. 10:08
Najčitaniji ženski magazin u BiH

Deset stvari koje trebate znati o iPhoneu X

Autor: Redakcija
Septembar 19, 2017

Šef Applea Tim Cook nazvao ga je, citiramo, ‘budućnošću pametnih telefona’. Je li tomu doista tako vidjet ćemo kad nam to čudo stigne u ruke. Do tada pogledajte deset probranih činjenica o njemu – piše Tportal.hr.
1. Nije X već deset
Kako smo imali prilike čuti tijekom predstavljanja, oznaka X u nazivu iPhone X predstavlja rimski broj deset, ne slovo.

2. Staklo, staklo posvuda
Nova Appleova perjanica ima staklenu površinu sprijeda i straga. Staklo je ojačano, tvrde u Appleu, pa ne bi trebali brinuti hoće li biti lomljiv.

3. Sav u zaslonu
Cijela prednja strana novog iPhonea je zaslon dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara) i rezolucije 2.436 puta 1.124 piksela (458 ppi). Na njoj nema ničeg drugog osim vrlo tanke trake pri vrhu u kojoj je prednja kamera. Može prikazivati sadržaj u HDR razlučivosti (Dolby Vision i HDR10).

4. Zbogom, tipko Home
Kako bi mogli prekriti cijelu prednju površinu zaslonom, u Appleu su morali nešto napraviti s tipkom Home. Pa su ju poslali u ropotarnicu povijesti. Želite li doći do početnog zaslona ili se prebacivati iz jedne aplikacije u drugu, to možete učiniti potezom prsta po zaslonu od dna prema vrhu.

5. Face ID
Pomoću novog sustava za kameru – temeljenog na infracrvenim zrakama, tačkastom projektoru i neuralnim mrežama koji stvaraju matematičke modele lica – iPhone X ćemo otključavati pomoću prepoznavanja lica.  U Appleu nas uvjeravaju kako će nas mobitel moći prepoznati i nakon što nam se lice promijeni tijekom vremena.

6. Animotikoni
S iPhoneom X bit će moguće slati animirane emotikone koji koriste vaš glas i izraze lica.

7. Baterija dulje traje
Baterija u novom iPhoneu trebala bi od prethodnika trajati dva sata dulje prije no što dođe vrijeme za punjenje.

8. (Samo) dvobojan
Za razliku od iPhonea 8 i 8 Plus, koji će imati i zlatno izdanje, iPhone X dolazi samo u srebrnom i sivom.

9. Punjenje bez žice
Kao i 8 i 8 Plus, iPhone X podržava bežično punjenje temeljeno na standardu Qi, za koji u Appleu očekuju kako će uskoro biti dostupno u velikom broju javnih objekata i prostora. Sam Apple nudi vlastiti bežični punjač AirPower, koji doduše neće biti dostupan još neko vrijeme.

10. Malo kasni
Dok će iPhone 8 i 8 Plus u prodaju još tokom ovog mjeseca, iPhone X bit će dostupan tek 27. oktobra, a u prodaju će 3. novembra.

 

 

 

komentara